Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τυνησία Αίγυπτος Υεμένη Αλγερία…και λοιπές εξεγέρσεις αδιεξόδου!!!


Όταν βλέπετε εξεγερμένους διαδηλωτές να υποδέχονται με λουλούδια τις στρατιωτικές δυνάμεις, την πιο ανελεύθερη έκφραση δηλαδή κάθε κρατικής εξουσίας, πέρα από την τηλεοπτικά πιασάρικη συγκινησιακή φόρτιση της εικόνας, για ένα να είστε βέβαιοι: τον ταχύτατο εκφυλισμό της πορείας των γεγονότων και τη διάψευση των ελπίδων! Και τούτο γιατί τέτοιες εκδηλώσεις δείχνουν ανάγλυφα το στοιχείο της αυθόρμητης έκρηξης και ότι μέσα στην απελπισία τους ψάχνουν οι άνθρωποι από κάπου να πιαστούν.
Άλλωστε αυτό είναι ένα έργο που το είδαμε να παίζεται και εδώ κοντά μας- Σερβία Ουκρανία Γεωργία. κλπ.- πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και πάντα με την ίδια κατάληξη. Γιατί δεν υπάρχει πια το όραμα της κοινωνικής ανατροπής και της Επανάστασης. Όλα παίζονται μέσα στο πλαίσιο της Φιλελεύθερης Οικονομίας και της Οικονομίας της Αγοράς.
Βγαίνουν οι άνθρωποι στο δρόμο κάτω από τα έντονα οικονομικά προβλήματα της οικονομικής κρίσης και πρώτα-πρώτα στα μονολιθικά και απαρχαιωμένα αυτά καθεστώτα, νομίζοντας ότι με την αλλαγή των διεφθαρμένων ηγεσιών θα επέλθει και κάποια βελτίωση την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι για την κρίση μηχανισμοί του παγκόσμιου καπιταλιστικού και τραπεζικού συστήματος παραμένουν ανέπαφοι.
Η Οικονομία της Αγοράς οργιάζει κυρίαρχη και αλώβητη! Μέχρι του σημείου να βλέπουμε τις ηγεσίες των οικονομικά ισχυρών του πλανήτη να τάσσονται ακόμη και υπέρ των εξεγερμένων γιατί τόσο ξεπερασμένα καθεστώτα αποτελούν εμπόδιο στην πλήρη δική τους κυριαρχία!
Η έλλειψη μιας άλλης, επαναστατικής προοπτικής βαραίνει όχι μόνο αυτούς τους ανθρώπους αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ας ψελλίζει η Αριστερά τα ουτοπικά της ιδεολογήματα. Τη χρεοκοπία του «Υπαρκτού Σοσιαλισμού» θα την πληρώνουμε για καιρό ακόμα. Τα οράματα που παλιά εμπεριείχαν το στοιχείο της βεβαιότητας και έδιναν οι άνθρωποι μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα τη ζωής τους σίγουροι για τον καινούργιο κόσμο που θα ξημέρωνε, ανήκουνε πλέον στη σφαίρα του μύθου. Και μένει πια μόνο ο αγώνας για αξιοπρέπεια.
Κακά τα ψέματα αλλά εάν υπάρχει σήμερα για την παγκόσμια οικονομική τάξη μια απειλή, αυτή ακούει στο όνομα του ισλαμικού φονταμενταλισμού: Ταλιμπάν Χεζμπολάχ και Αλκάϊντα, μια επανάσταση δηλαδή προς το πίσω! Γι αυτό και πάνω στο θέμα αυτής της καταστολής, Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα συμπλέουν! Γι’ αυτό και έσπευσαν να στείλουν αμέσως στην Αίγυπρο ρεζέρβα τον Ελ Μπαραντέϊ προς αποφυγή κάποιου κενού εξουσίας γιατί στην Αίγυπτο ελλοχεύει η οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων»!
Αν και τελευταία από ότι φαίνεται, όλες αυτές οι αιρέσεις του αίματος και του σκότους, μετά από δεκαετές και πλέον αιματοκύλισμα αθώων φτωχών ομοθρήσκων, φαίνονται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πλατιών μαζών και την αίγλη που είχαν στο ξεκίνημα τους.
Παρ’ όλα αυτά: το πανανθρώπινο αίτημα για έναν άλλο κόσμο δικαιότερο και καλύτερο πάντα θα υπάρχει και μέρα με τη μέρα από εδώ και μπρος που όλο και πιο συχνά οι υποσχέσεις του καταναλωτικού παραδείσου θα διαψεύδονται και το περιβάλλον θα καταστρέφεται, το αίτημα αυτό θα γίνεται πιο επιτακτικό. Το πώς θα γίνει και εφικτό, αφήνεται στο αβέβαιο αύριο και στις εκπλήξεις της Ιστορίας!
Αρκεί να παλεύουμε!

8 σχόλια:

Leo Kastanas είπε...

μ'άρεσε η οπτική σου. Οι χώρες αυτές επαναστατούν για να βγουν από την εξαθλίωση, προσβλέποντας σένα δυτικό τρόπο ζωής με κατανάλωση και εκμετάλλευση άλλου τύπου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με πολλούς από τους μετανάστες, κυρίως από τις χώρες του Μαγκρέμπ. Μετά καταλαβαίνουν ότι πρέπει να δώσουν και τη ψυχή τους για να πιάσουν λίγο από την καλή του δυτικού κόσμου. Όταν το καταλάβουν για πολλούς είναι πλέον αργά. Κάτι αντίστοιχο που έπαθαν και οι επαρχιώτες στην Ομόνοια τη δεκαετία του 60.

navarino-s είπε...

Σ' ευχαριστώ για την παρέμβαση σου που ανεβάζει και την ποιότητα της ανάρτησης. Μου άρεσε ιδιαίτερα η προσθήκη στο κάδρο και των επαρχιωτών της Ομόνοιας του '60!
Να είσαι καλά!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι εκεί που νόμιζα ότι επί του θέματος μόνο εγώ διατηρούσα επιφυλάξεις και πιο αιρετική θέση, βλέπω ότι τελικά κι άλλοι θέλουν να μένουν ψύχραιμοι.

navarino-s είπε...

@δειμος του πολίτη
Σ' ευχαριστώ συνάδελφε, διάβασα την ανάρτηση σου και μου άρεσε η ιδιαίτερη ματιά σου.
Να είσαι καλά θα τα λέμε!

ippoliti_ippoliti είπε...

Ναvarino καλησπέρα.
Εμένα πάλι με εξέπληξε η οπτική σου, μου άνοιξες μία κουρτίνα.
θα διανείμω σε φίλους την ανάρτηση αυτή, (νομίζω μου το επιτρέπεις)
Καλό βράδυ

navarino-s είπε...

@ippoliti μου γειά σου! ίσα-ίσα που με τιμάει η πρόταση σου!

Γκιωνης είπε...

Πολύ δεμένη και σαφής ανάρτηση !

. Σήμερα έγραφα κάπου, με αφορμή φωτογραφίες από την Αίγυπτο,

" ‎. Καθώς βλέπω τις φωτογραφίες, και πρίν χαμογελάσω, θυμάμαι την μεταπολίτευση, την ημέρα τών πανηγυρισμών για τον ερχομό τού Καραμανλή ( ! ), και θλίψη, θλίψη, θλίψη. . .
. Καλή τους τύχη ! " ....

navarino-s είπε...

@Γκιωνης
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Πολύ καλή η σύνδεση σου με τα καθ' ημάς που μπατάραμε παρά τη έντονη ριζοσπαστικοποίηση!