Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

"Πήραν τ' Ανάπλι πήραν το / πήραν το Γαλαξείδι / το κάστρο της Μονεμβασιάς...." !!!

Ας μου επιτραπεί το θρηνώδες ύφος του τίτλου στη σημερινή ανάρτηση, αγαπητοί αναγνώστες, γιατί δεν μπορώ να βρω πιο μεστά και περιεκτικά λόγια από αυτά του δημώδους μας άσματος για να περιγράψω αυτή την ισοπεδωτική καταιγίδα των εργατικών κατακτήσεων που σαρώνει αυτές τις μέρες τη χώρα μας.

Αυτά που τα τελευταία χρόνια γινόντουσαν στους χώρους δουλειάς μουλωχτά και μισοπαράνομα, από την Τρίτη 14/12 όχι μόνο αποκτούν πλήρη νομική κάλυψη και γίνονται νόμος του κράτους με ...σοσιαλιστική μάλιστα υπογραφή, αλλά ενισχύονται έτι περαιτέρω με αποτέλεσμα να καταργούνται στην ουσία όλα τα νομοθετημένα χρονικά όρια απασχόλησης, τα κατώτατα όρια των αμοιβών, η αποζημίωση απόλυσης και να διευρύνεται η δουλοκτητική ενοικίαση εργαζομένων.

Με άλλα λόγια: όλοι οι μεγάλοι αγώνες που έγιναν σε τούτα εδώ τα μέρη για καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και που με τόσο κόπο συγκέντρωσε ο μακαρίτης Γιάνης Κορδάτος στο ογκώδες πόνημα του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, φαίνονται τώρα σαν να πήγανε στράφι!


Θα τρίζουν τα κόκκαλα των πρωτοπόρων αγωνιστών της εργατικής τάξης όπως

ο Σταύρος Καλλέργης και


ο Αβραάμ Μπεναρόγια.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα των χιλιάδων ανώνυμων αγωνιστών που έπεσαν κάτω από τις σφαίρες της εξουσίας. Θα τρίζουν τα κόκκαλα των μιναδόρων της Σερίφου, των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης


των υφαντουργών του Βόλου, των λιμενεργατών της Καλαμάτας, των τραμβαγέρηδων της Αθήνας και όλων αυτών των αγοριών και κοριτσιών με ταπεινή καταγωγή που σήκωσαν και το βάρος της Εθνικής Αντίστασης πέφτοντας κάτω και από τις σφαίρες του κατακτητή!


Το δικό μας χρέος είναι να αποδείξουμε ότι τελικά: όλα αυτά δεν πήγανε στράφι!

6 σχόλια:

Roadartist είπε...

Όλη μέρα Ναυαρίνε έχω ένα τρελό πονοκέφαλο.. και σκέφτομαι συνέχεια αυτό που συντελείται....

και μόνο μια λέξη έχω στο μυαλό:

ΤΡΕΛΑ!

Δυστυχώς απίστευτη απογοήτευση!

navarino-s είπε...

@Roadartist
Να είσαι καλά ρε φιλενάδα γιατί με το σχόλιο σου, όσο και αν φαίνεται περίεργο, δίνεις και σε μένα κάποιο κουράγιο!

Tyler Durden είπε...

"The great social swindle"

Πιο δεξιές φορομπηχτικές και αντεργατικές επιλογές επί σοσιαλΗστών έχουν περάσει. Γιαυτό και η ΝΔ τα είχε αφήσει όλα στον αυτόματο πιλότο, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση με την μηδαμινή δημοτικότητά της να περάσει αυτά τα καθ' υπαγόρευση του διεθνούς κεφαλαίου μέτρα.

Αυτό που περνάμε είναι μια ανηθικότητα που ξεπερνάει πολύ ακόμα και την ανηθικότητα των δικτατοριών. Γιατί αυτές ήταν ειλικρινείς: ξέραμε τι είναι και κανονίζαμε την πορεία μας. Τώρα η επικοινωνία έχει καταστραφεί τελείως, άλλα λένε, άλλα κάνουν, πολλά υπόγεια και νύχτα και σε κάθε μας βήμα μπορεί πλέον ανά πάσα στιγμή να θεωρηθούμε παράνομοι αν όχι και τρομοκράτες και να μας κλείσουν και μέσα.

Ενα Γουδί Νο 2 τους χρειάζεται

ANNA FLO είπε...

Aυτό τελικά ήταν το ζητούμενο. Και αν προσέξατε δεν είναι μόνο στη χώρα μας! Δυο ταχυτήτων κράτη σχηματίζονται...Τα ισχυρά και τα υπόδουλα, υποτελή. Με την παγκοσμιοποίηση ήρθε και ''έδεσε το γλυκό''! Μιλήσαμε τότε;;; Μόνο λίγοι --παγκόσμια-- ξεσηκώθηκαν εναντίον της παγκοσμιοποίησης.Νομίζετε ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό;;; Αυτό θέλουν οι ισχυροί της γης: εργαζόμενους -επαίτες έτοιμους να κάνουν ότι η εργοδοσία επιβάλλει!
Την καλημέρα μου

navarino-s είπε...

@Tyler
Μου άρεσε που στο σχόλιο σου βάζεις την ξεχασμένη αξία της ηθικής και μιλάς για την ανηθικότητα της εξουσίας, μια παράμετρος που συνήθως δεν θίγεται στον καθημερινό πολιτικό λόγο και που για μένα είναι μεγαλύτερης βαρύτητας από αυτά που συνήθως της προσάπτουν (βαναυσότητα, καταπίεση, αδικία κλπ).

navarino-s είπε...

@Elpidaanna
Σ' ευχαριστώ πολύ για την εύστοχη παρέμβαση σου και έχεις απόλυτο δίκιο γιατί τότε φάνταζαν σαν γραφικοί οι ελαχιστοι διαδηλωτές της Γένοβας του Σιάτλ και της Φρανκφούρτης!
Καλό σου βράδυ!