Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ψήγματα και ψηφίδες(1) !!!





Κάτω από αυτόν τον τίτλο θα στεγάζονται από εδώ και πέρα οι αναρτήσεις που θα καλύπτουν ποικιλίες θεμάτων.



1. Παρ' όλες τις κατά καιρούς αισιόδοξες προβλέψεις η οικονομική κρίση βαθαίνει και πάει. Ο κόσμος όλο και μαζεύεται οικονομικά εκτός βέβαια από το να μιλάει στα κινητά τηλέφωνα! Λαύροι οι νεοέλληνες ακόμη και όταν οδηγούν ή περπατάνε στο δρόμο, συνεχίζουν να επιδίδονται με πάθος στο αγαπημένο τους σπορ. "Όσο μιλάω κερδίζω" λέει το σλόγκαν και μάλλον πρέπει να το πιστεύουν. Δεν θα ήτανε νομίζω υπερβολή να φανταστούμε ότι το ίδιο θα συμβαίνει και σε συνθήκες ακόμη πιο άγριας επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών. Ούτε αποκύημα επιστημονικής φαντασίας θα είναι το ότι μπορεί να βλέπουμε εικόνες σκελετωμένων ανθρώπων που θα πέφτουν στις γωνίες από την εξάντληση ενω θα συνεχίζουν να μιλάνε στο κινητό τους τηλέφωνο. Το τι θα λένε; Τα ίδια όπως και σήμερα. Τα μεν αγόρια: "...ναι ρε μαλάκα..πολύ γαμάτο μοντέλο...και γαμώ τις αναφλέξεις...240 άλογα ρε πούστη μου...όχι ρε μαλάκα...." και τα κορίτσια: "...ναι ρε Μαρία...όχι ρε μαλάκα... του το είπα ρε συ από την αρχή...εμένα βασικά μ'αρέσουν οι καθαρές κουβέντες...ναι ρε μαλάκα...".
.

2. Στις 04/11/2009 είχα βάλει την ανάρτηση για το Παράδοξο του Ζήνωνα και να που προχτές η Ελευθεροτυπία έγραφε ότι ένας Έλληνας μαθηματικός το έλυσε μετά από 2500 χρόνια! Και ότι η μελέτη του βραβεύτηκε και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Mathematic Review! Το έλυσε λέει με τη χρήση ...κβαντικών εξισώσεων (χριστός και παναγία!!!). Μόνο που δεν καταλαβαίνω δυο πραγματάκια: α)τι έλυσε ο ευλογημένος αφού όλοι ξέρουμε ότι στην πράξη ο Αχιλλέας θα φτάσει και θα περάσει τη Χελώνα!!! και β)ότι ενώ το Ζήνωνα τον καταλάβαινε και η θειά μου η Γκουργκούνω, τις κβαντικές εξισώσεις -και θα είναι πολλές φαντάζομαι- ποιός θα τις καταλάβει; Εκτός και αν ισχύει αυτό που είχε σημειώσει σε εκείνο το post ο Tyler Durden: "Μαθηματικός είναι ένας τυφλός άνθρωπος μέσα σε ένα σκοτεινό, μαύρο δωμάτιο, που ψάχνει μια μαύρη γάτα, που δεν είναι εκεί."
.

3. Αν με έλεγαν Δαμίγο θα τους τράβαγα μια μήνυση και θα τους πήγαινα μέχρι το Ευρωπαίκό Δικαστήριο! Μιλάω για εκείνη τη διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας όπου ένας υπέργηρος υπάλληλος -δείγμα ίσως και αυτό για το που σκέφτονται να πάνε τα όρια συνταξιοδότησης- υποδέχεται τον υποψήφιο δανειολήπτη ονόματι Δαμίγο και του υπενθυμίζει διαρκώς τους διάφορους ...Δαμίγους που είχε εξυπηρετήσει με δάνεια. Κάτι που στο μήνυμα διερμηνεύεται ως μια σταθερή και διαχρονική σχέση της εν λόγω τράπεζας με τους πελάτες αλλά έχει όμως και την άλλη εξήγηση: αυτοί οι Δαμίγοι μωρέ παιδί μου μια ζωή στην τσίτα και στα δάνεια ήτανε!

22 σχόλια:

Βρομιστεράκι είπε...

Ωραιοοοοοοοοοός!!!
Τώρα όσο για το παράδοξο βρε ναβαρίνε... αυτό ακριβώς έλυσε ο άνθρωπος.... το ότι ο Αχιλλέας θα την περάσει την χελώνα... Απλά το έλυσε και με πράξεις ;) Το απέδειξε κοινώς :)))
Τώρα όσο για τον μαθηματικό του Tyler που ψάχνει τη γάτα... κλεμένο παράδειγμα από τους κβαντικούς είναι ;)

Saq είπε...

Όσο αναφορά το πρώτο με τα κινητά νομίζω ότι είσαι λάθος. Οι περισσότεροι γνωστοί μου έχουν κόψει δραματικά τα πολλά μπούρου μπούρου με τα κινητά και περιορίζονται σε σύντομες ομιλίες. Επίσης μεγάλη θραύση κάνει και αυτό το πακέτο που μιλάς με 5 ευρώ απεριόριστα όλο το μήνα για κλήσεις σε κινητά της ίδιας εταιρίας.

Θανασης Ξ. είπε...

Απολαυστικά και τα τρία. Άξιζαν να τα διαβάσουμε..

ΥΓ.Καμιά φορά η 'φόρμα' (και η οθόνη επιβάλλει μια φόρμα γραφής) μας δεσμεύει. Πολύ καλή και η ιδέα για τα 'Έπεα' λοιπόν..

Καλημέρα.

chameleontas09 είπε...

χα χα χα. Εμένα μου αρέσε η αναπαράσταση διαλόγου αγοριού και κοριτσιού. Όλα τα λεφτά. Όσον αφορά τα κινητά τωρα που ζητάνε ταυτοποίηση στοιχείων στα καρτοκινητα οι εταιρίες -για εμας που παιζουμε ακομα με τα χαρτζιλικια οπως ελεγε και η διαφημιση- καλό είναι να τα πετάξουμε και να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας. Μας αρρωσταινουν τα ρημαδιασμένα ετσι κι αλλιως...

Αγγελής Δαμίγος....ε 'οχι μπερδεύτηκα...

Αγγελής ΣΚΕΤΟ

Tyler Durden είπε...

χαχα! βρομιστεράκι, δεν αρκέι δηλαδή η διαπίστωση στην πραγματικότητα πως ο Αχιλέας την ξεπερνάει, πρέπει να μεταφραστεί-τροποποιηθεί και στον δαιδαλώδη μαθηματικό κόσμο στην δική του οπτική του γωνία και (οιωνεί μετα-)γλώσσα αλλά με συνέπεια και πληρότητα, γιατί ως συνήθως δημιουργεί παράδοξα εκ του μηδενός και μετά προσπαθεί να τα λύνει.

μετά τις σκόρπιες σημειώσεις της κρίσπυ, αλλη μια ευχάριστη και χαλαρή στιγμή στην μπλογκόσφαιρα με τα έπεα πτερόεντα

Βρομιστεράκι είπε...

@ Tyler
Όοοοχι! Φυσικά και δεν αρκεί.
Για κάθε πράγμα όσο και αυτονόητο αν ακούγεται η επιστήμη οφείλει να δίνει απόδειξη.
Πάρε την εικασία του Γκόλντμπαχ. Φυσικά και ισχύει για όποιον άρτιο θετικό και ακέραιο μεγαλύτερο του 2 αλλά μένει ακόμα αναπόδειχτη.
Με το ίδιο σκεπτικό της μη απόδειξης στο αυτονόητο οι άνθρωποι πιστεύουν στον θεό. (όσο και αν το αποδυκνύει η επιστήμη....άλλο καπέλο αυτό)

navarino-s είπε...

Δεν ξέρω ρε Βρομιστεράκι αλλά ο Μπόρχες επανερχόταν διαρκώς στο Ζήνωνα γιατί ήτανε ...μάγκας! Με τα παράδοξα του είχε υπονομεύσει τη στερεότητα της Λογικής! Και υπάρχουν νομίζω και στη φυσική κάποιες θεωρίες του χάους και της απροσδιοριστίας που επαληθεύουν τέτοιες εκδοχές!
Πάντως ρε κάθαρμα σε παραδέχομαι: είσαι φαλτσούνι στα μαθηματικά!

navarino-s είπε...

@newton καλησπέρα!
Καταλαβαίνω ότι δεν είναι έτσι το πράγμα αλλά το πάω στα άκρα για να θίξω αυτό το θέμα του ...αέρα κοπανιστού!

navarino-s είπε...

@Θανάσης Ξ.
Θανάση μου καλησπέρα σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά και ενθαρυντικά σου λόγια!

navarino-s είπε...

@chameleontas09
Γειά σου Αγγελή μου!
Χαίρομαι που σου άρεσαν!
Μακριά από δάνεια παιδάκι μου!!!

navarino-s είπε...

@tyler durden
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Ευτυχώς που με βοηθάς και στα άλλα γιατί αυτό το μαθηματικόμυαλο το Βρομιστεράκι θα με φάει!

navarino-s είπε...

@Βρομιστεράκι μου εγώ δεν τα βγάζω πέρα μαζί σου αλλά για πές ...αλεύρι ο tyler σε γυρεύει!!!

jf είπε...

Είδα Έπεα Πτερόεντα και μπήκα! καθότι μου 'κλέψατε' τον τίτλο!! :))

Καλό μήνα εύχομαι ενδιαφέροντα έπεα...

the monkeys είπε...

navarino μας για το (1) έτσι όπως έχει φτάσει και η φορολογία στις κάρτες, έχω καταντήσει να πληρώνω πλέον κάθε 3 μέρες κάρτα των 10Ε (και δεν μιλάω και πολύ), όσο για τα (2) και (3) ΑΧΑΑΧΑΑΧΑ έχω πεθάνει από τα γέλια :P.
monkey_2

navarino-s είπε...

@jamanFou
Χίλα συγνώμη για την ...κλοπή! Έγινε άνευ δόλου ζητώ την επιείκεια και αποσύρω τον τίτλο πάραυτα!!!

navarino-s είπε...

monkaki2 κάνουνε και άλλες πουστίτσες με τις κάρτες έβαλα την 30άρα και δεν μου δώσανε τα 3 ευρώ το μπόνους!
Να είσαι καλά!

jf είπε...

Δεν το πιστεύω!! για πλάκα το είπα!
Πάντως... αξιόλογο το blog.

Kαλό μήνα

ippoliti_ippoliti είπε...

Καλέ μου Navarino, πέρασα να πώ μια καλησπέρα, να ευχηθώ καλό μήνα, και να πώ ότι φεύγω για λίγες μέρες στο Βερολίνο με τη δουλειά και θα ...πούμε στην επιστροφή.
Διάβασα και τα 3 ψήγματα και ψηφίδες, δεν δύναμαι τώρα να σχολιάσω.
Καλό Δεκέμβρη

navarino-s είπε...

@JamanFou
Πρέπει να διευθετούνται αυτές οι αβλεψίες! Έχουμε άλλωστε τόσο πλούσια γλώσσα!
Σ' ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια!

navarino-s είπε...

@ippoliti μου καλό ταξίδι καλά να περάσεις και να μας φέρεις φωτογραφίες!

Ανορθόδοξος είπε...

Αναφορικά με το πρώτο κομμάτι, νομίζω πως ανησυχητική είναι και η καταθλιπτική φτώχεια του λεξιλογίου των νέων. Σε λίγα χρόνια θα φτάσουμε να χρησιμοποιούμε όλο κι όλο 200-300 λέξεις, από τις οποίες οι μισές θα είναι αγγλικές. Ακόμα και οι βρισιές του σήμερα είναι πολύ λιγότερες από αυτές της δεκαετία του '80. Πού είναι τα ένδοξα «κόπανε», «γέρο», «σπάσε» και «ξενέρωτε». Σήμερα μόνο το «μαλάκα» ξέρουμε...

navarino-s είπε...

@Ανορθόδοξος
Γιατρέ καλώς όρισες, χρόνια και ζαμάνια ρε ψυχή!
Πολύ δυνατό το σχόλιο σου και αυτό για τη φτώχια και του υβρεολογίου καταπληκτικό!
Να είσαι καλά!