Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ



Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ



Καταδικάστηκε από το Εφετείο Ρεθύμνου, και στη δεύτερη δίκη, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης σε φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή για πρόκληση τέλεσης ψευδορκίας και για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία (του χασισοκαλλιεργητή Βασσάλου συγκεκριμένα). Η ποινή όσο και να φαίνεται επιεικής έχει άκρως συμβολικό χαρακτήρα, γιατί όπως γράφει η Καθημερινή (21.12.2008 σελ.14) είναι η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία που καταδικάζεται πολιτικός για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. Κάτι που γινόταν και γίνεται κατά συρροή στην ελληνική πραγματικότητα αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα μια τέτοια υπόθεση είχε οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Τούτο ξεκίνησε από την καταγγελία που έκαναν δύο θαρραλέοι αστυνομικοί οι: Γ. Βρυλλάκης και Ειρ. Χαροκόπος από το αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου, ότι δέχτηκαν πιέσεις από τον εν λόγω πολιτικό προκειμένου να καταθέσουν στον ανακριτή ότι δεν αναγνώρισαν κατηγορούμενο για υπόθεση χασισοφυτείας τον οποίο εκείνοι είχαν συλλάβει. Οι δυο αστυνομικοί επέμειναν μέχρι το τέλος: και στην ανάκριση και στα δυο δικαστήρια στην αρχική τους κατάθεση παρά τις επιπρόσθετες πιέσεις που δέχθηκαν. Και όπως σημειώνει η Καθημερινή: το θάρρος τους εξέπληξε την κοινωνία του Ρεθύμνου όπου ο κ. Κεφαλογιάννης διαθέτει μεγάλη δύναμη.

5 σχόλια:

cynical είπε...

Kαλημέρα navarino-s.

Μας άφησε όμως τους απογόνους του στη Βουλή, οπότε η πελατεια του θα συνεχισει να εξυπηρετείται απρόσκοπτα.

navarino-s είπε...

@cynical θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου. η άποψη που διατυπώνεις -εννοείς την κόρη του- νομίζω πως είναι αβασάνιστη και πεσιμιστική. κάτι έγινε, κάτι ταρακουνήθκε, κάτι θα μείνει. στη δολοφονία του Λαμπράκη το '63 στη Θεσσαλονίκη, από έναν πεισματάρη και υπηρεσιακό τροχονόμο ξεκίνησε όλη η αποκάλυψη: είδε πάνω στο τρύκυκλο δυο να συμπλέκονται (ο οικοδόμος ο τίγρης με το δολοφόνο εμμανουηλίδη) και τους σταμάτησε, τους πήγε στο τμήμα, παρ΄ότι ο κοτζαμάνης και ο εμμανουηλίδης του φώναζαν: "είμαστε εθνικόφρονες!" "έχουμε σχέσεις με υψηλά πρόσωπα!", καταγράφτηκε το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων, το βρήκαν οι δημοσιογράφοι και σιγά-σιγά ξετυλίχτηκε το κουβάρι που βοήθησε πολύ το προοδευτικό κίνημα και ιδίως την αντιδικτατορική πάλη.
Καλημέρα και καλή βδομάδα!

Saq είπε...

Εντάξει, το 2009 όταν στην κ.Ευρώπη αλλάζουν πρωθυπουργούς για σκάνδαλα, βλέπε Ελβετία αν θυμάμαι καλά αλλά και άλλα παραδείγματα, στην ελλαδίτσα μιλάμε για συμβολικές ποινές 5 μηνών με αναστολή. Πραγματικά θέλω να χαρώ αλλά δεν μου βγαίνει.
Όσο για τους αστυνομικούς, δεν έχω γνώση της ιστορίας ούτε εμπεριστατωμένη άποψη αλλά από όσα διαβάζω αξίζουν το μπράβο.

navarino-s είπε...

@newton γι' αυτό και εγώ έδωσα έμφαση στη συμβολική σημασία του θέματος. Πρώτη φορά δικαστήριο και πρώτη φορά καταδίκη για τέτοιο θέμα!

Ανορθόδοξος είπε...

Δεν είναι όλοι οι μπάτσοι κακοί, δεν είναι δυνατόν δηλαδή, αφού είναι 40.000 άτομα...